Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

Як правильно підготуватися до прогулянки в лісі, щоб не потрапити в халепу? Рекомендації від рятувальників

Дата: 26.07.2021 14:30
Кількість переглядів: 743

Як правильно підготуватися до прогулянки в лісі, щоб не потрапити в халепу? Рекомендації від рятувальників

 

Похід у ліс по гриби чи ягоди, або ж просто задля розваги – звична річ для наших громадян. Однак не всі люди свідомі того, що безпечна на перший погляд лісова прогулянка може обернутися трагедією, якщо до неї не підготуватися належним чином. Навіть досвідчений грибник, чи турист, який добре знає місцевість, куди направляється, не повинен нехтувати правилами безпеки на природі. Є випадки коли навіть лісник, заблукавши в лісі, не міг вийти з нього. Аби уникнути біди, рятувальники ДСНС закликають громадян дотримуватися нескладних рекомендацій щодо підготовки до прогулянки в лісі.

Насамперед повідомте близьких, куди ви вирушаєте. Якщо вдома нікого немає – залиште записку з відповідним повідомленням, де будуть вказані дата, час виходу, кількість людей, які відправляються разом із вами, напрямок руху та орієнтовний час повернення. Обов’язково зарядіть мобільний телефон і не забудьте взяти його з собою.

Візьміть собі за правило перед мандрівкою до лісу подивитися карту, або хоча б намальований від руки план місцевості та запам’ятати орієнтири.

Одягніть зручний одяг та взуття. Краще, щоб убрання було яскравим – у камуфляжі вас можуть не знайти і з кількох метрів. Перевагу слід надавати курткам яскравого кольору; не зайвим буде наклеїти смужки, які відбивають світло. Потрібно пам’ятати, що погодні умови можуть швидко змінитися. Тому необхідно запастися і дещо теплішим одягом.

Захопіть із собою сірники (краще брати «мисливські» – вони горять за будь-якої погоди), ніж, компас, невеликий запас продуктів, флягу з водою. Якщо у вас є певні хронічні захворювання, візьміть необхідні медикаменти, навіть якщо плануєте повернутися до моменту їх прийому.

І головне – не відпускайте в ліс родичів похилого віку одних та малолітніх дітей! Адже без сторонньої допомоги вони можуть заблукати, травмуватися, чи потрапити в іншу халепу!

Перебуваючи у лісі в компанії встановіть між собою сигнали, щоб не загубити один одного у лісі, особливо на випадок несподіванок – свистом, або голосом. Запам'ятовуйте орієнтири під час руху у лісі. Щоб не заблукати - лишайте примітки. Без зорових орієнтирів людина в лісі починає кружляти.

Обираючи місце для вогнища обладнайте його. Ніколи не залишайте його без догляду. Незагашене вогнище може бути причиною лісової пожежі.

Ніколи не пийте воду з річок та озер. Найбільш надійні джерела води - струмки. Поблизу місць, де ви побачите мертвих рибу чи тварин, взагалі не можна навіть мити руки.

Будьте обережні, у лісі може бути болотиста місцевість - обходьте її. Болотною водою також не можна користуватися. Поблизу болота, як правило, водиться багато гадюк.

Пам'ятайте - збирати можна тільки ті гриби та ягоди, які ви добре знаєте. Щоб уникнути отруєння ними, ніколи не куштуйте сирих грибів; ніколи не збирайте гриби та ягоди поблизу транспортних магістралей, навіть їстівні гриби в тих місцях - отруйні.

Уникайте диких тварин. Пам'ятайте що небезпечними можуть бути і лось, і олень, і лисиця - у людей і тварин близько 150 спільних хвороб. Тварини нападають на людину - якщо вони поранені, перелякані несподіванкою, або захищають своє потомство. При явно агресивному поводженні тварин можна використовувати, як засіб захисту - вогонь або стукати палицею об дерево.

Будьте обережні при зустрічі зі зміями. У випадку зміїного укусу терміново видавіть з ранки краплі крові з отрутою та висмоктуйте впродовж півгодини, весь час спльовуючи. Цього не можна робити при наявності ранок на губах та у роті. Потім необхідно накласти щільну пов’язку вище місця укусу та негайно дістатися до лікарні.

В лісі багато кліщів, які можуть причепитися до тіла. Якщо вас укусив кліщ, треба не пробувати виколупати його, а якнайшвидше дістатися до лікарні.

Якщо ви опинилися біля поламаних дерев - не затримуйтесь. Вони спираються одне на одне і можуть впасти, особливо під час вітру.

Не ховайтеся під високими деревами та не залишайтеся на галявині під час зливи з блискавкою, бо розряд блискавки може вдарити у найвище місце.

 

Дотримуйтесь цих простих, але важливих рекомендацій і прогулянка, чи відпочинок у лісі будуть для вас безпечними.

 

Вараське районне управління ДСНС України у Рівненській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь