Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

ОБЕРЕЖНО: БОТУЛІЗМ!

Дата: 31.07.2023 10:22
Кількість переглядів: 41

    Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, які викликають кишкові інфекції. Одну з найбільших загроз може становити ботулізм. Ботулізм виникає через токсин, який вражає нерви організму, утруднює дихання та може призвести до паралічу м’язів і навіть смерті.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності і виглядом, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, адже мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також, ботулізм може виникнути, якщо з’їсти в'ялену чи копчену рибу та будь-які вироби з м'яса (ковбаса, шинка тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

При харчовому ботулізмі симптоми зазвичай починаються через 18-36 годин після вживання зараженої їжі. При перших симптомах ботулізму негайно зверніться до лікаря.

Немає опису світлини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь