Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

НЮАНСИ ВИПЛАТИ СЕРЕДНЬОГО ЗАРОБІТКУ МОБІЛІЗОВАНОМУ ПРАЦІВНИКУ ПІСЛЯ ЗМІН У ЗАКОНОДАВСТВІ

Дата: 18.01.2023 16:21
Кількість переглядів: 78

   Після набуття чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. №2352-IX роботодавець зобов’язаний зберігати лише робоче місце й посаду за працівниками, яких увільнено від роботи на час військової служби. 

Однак є винятки, коли деякі роботодавці все ж таки будуть продовжувати виплачувати заробітну плату мобілізованим працівникам. 
На які гарантії від підприємства має право працівник, якого призвали до лав ЗСУ

Обов’язок збереження трудових гарантій за працівниками, призваними на військову службу, поширюється як на юридичних осіб, так і на ФОП, до моменту завершення воєнного стану або до моменту звільнення працівника з військової служби, закінчення контракту.

Однією з основних гарантій для працівників, які приєдналися до лав ЗСУ та тероборони, є збереження робочого місця та посади. А ще до 19 липня 2022 р. було збереження середнього заробітку для усіх працівників, однак до КЗпП внесено зміни щодо зупинення нарахування середнього заробітку працівникам, які увільнені від роботи на час призову на військову службу. Тобто починаючи з 19 липня 2022 р. роботодавець зберігає за мобілізованим працівником, який проходить службу, місце роботи і посаду.

За яким мобілізованим працівником тепер зберігається право на отримання середнього заробітку

Мобілізованими працівниками у побуті називають тих, хто потрапив до лав ЗСУ та територіальної оборони, однак вони мають різне законодавче регулювання, а тому й різні трудові права. Добровольчих формувань територіальних громад немає у переліку видів військової служби згідно із Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу», через це такі військовослужбовці потрапляють під дію ч. 1 ст. 119 КЗпП і за ними зберігається виплата середнього заробітку, оскільки участь у теробороні вважається не військовою службою, а виконанням державних / громадських обов’язків.

Як працівнику підтвердити своє право на середню заробітну плату та не втратити цю виплату

Підтвердженням того, що військовослужбовець виконує державний / громадський обов’язкок, а не проходить військову службу, насамперед є підписаний контракт добровольця територіальної оборони, а також довідка / витяг з наказу, видана на вимогу військовослужбовця – члена добровольчого формування командиром добровольчого формування, що містить інформацію про включення до списку осіб, які залучені до виконання державного або громадського обов’язку. Саме ці документи необхідно надати роботодавцю для того, щоб зберегти за собою право щодо нарахування середнього заробітку.

До якого часу за членами добровольчих формувань територіальних громад зберігаються ці трудові гарантії

Нарахування середнього заробітку буде здійснюватися протягом всього часу виконання таким працівником державних або громадських обов’язків та дії документів, що підтверджують членство у добровольчому формуванні територіальної оборони.

Якщо ви потребуєте додаткових роз’яснень, можна звернутися на цілодобову гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги за номером 0-800-213-103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь