Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

УМОВИ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ УЧАСНИКАМ БОЙОВИХ ДІЙ

Дата: 11.09.2022 14:12
Кількість переглядів: 261

Останнім часом виникають питання щодо умов призначення пенсії учасникам бойових дій, у зв’язку з чим надаємо пояснення.

Статус учасника бойових дій може отримати як доброволець чи контрактник, так і кадровий військовий. Проте вік і умови виходу на пенсію різні. Учасник бойових дій, який не є кадровим військовим, може вийти на пенсію на 5 років раніше і повинен мати страховий стаж. Кадровий військовий може піти на пенсію на 15 і навіть на 20 років раніше за наявності достатньої кількості військової  вислуги.

Статус УБД  дає право виходу чоловікам (як цивільним громадянам, так і кадровим військовим) на пенсію у 55 років, жінкам – у 50. При цьому чоловікам необхідно мати не менше 25 років страхового стажу, жінкам – 20 років. У цьому випадку вислуга років військовослужбовців прирівнюється до страхового стажу. Водночас, кадрові військові можуть вийти на пенсію навіть раніше за наявності необхідної вислуги років.

Родини військових, які загинули під час бойових дій, також мають право на відповідне зниження пенсійного віку. Це стосується дружин ( чоловіків), якщо вони не взяли повторний шлюб, та батьків, яким надано статус сім’ї загиблого захисника/захисниці України.

Учасникам бойових дій до пенсії встановлюється доплата в розмірі 25 % прожиткового мінімуму. На 1 липня така надбавка становить  506, 75 грн.

Є ще цільова грошова допомога в розмірі 40 грн. Вона передбачена  для поліпшення матеріального становища учасників бойових дій.

Разом з тим загальний розмір пенсії УБД не може бути нижчим ніж 210 % прожиткового мінімуму, встановленого для  осіб, які втратили працездатність. Тобто наразі така пенсія не може бути меншою, ніж 4256, 70 грн.

Вказані доплати за статус УБД встановлюються до будь якого виду пенсій, адже такий статус можуть мати і військові, і цивільні пенсіонери.

Крім того, якщо учасники бойових дій нагороджені, зокрема, орденами, то вони мають право на доплату до пенсії відповідно до Закону України «Про особливі заслуги перед Україною», розмір якої становить від 20 до 40% прожиткового мінімуму (від 405, 40 до 810, 80 грн.).  Для кадрових військових така доплата становить 70% прожиткового мінімуму, тобто1418,90 грн.

Для оформлення пенсії учасник бойових дій спочатку має отримати відповідний статус і посвідчення, а вже потім із цим посвідченням треба самостійно звернутися до Пенсійного фонду( особисто або скориставшись порталом електронних послуг Пенсійного фонду). Кадрові військові звертаються до відділу кадрів тієї силової структури, в якій вони проходили службу, тобто за місцем служби чи роботи.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь