Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

Рішення сесії "Про встановлення ставок єдиного податку на території Полицької сільської територіальної громади на 2023 рік"

Дата: 07.07.2022 11:05
Кількість переглядів: 171

                                                             Фото без опису

                                                        У К  Р А Ї Н А

ПОЛИЦЬКА  СІЛЬСЬКА РАДА

ВАРАСЬКОГО РАЙОНУ

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(двадцята сесія восьмого скликання)

  РІШЕННЯ

                                                                                                                             

22 червня  2022 року                                                                № 609

 

Про встановлення ставок єдиного податку

на території Полицької сільської

територіальної громади на 2023 рік

 

Відповідно до пункту 293.1 та 293.2 статті 293 Податкового кодексу України та пунктом 24 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська рада

В И Р І Ш И Л А:

1.Встановити ставки єдиного податку на території Полицької сільської територіальної громади для фізичних осіб підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, всіх видів господарської діяльності з розрахунку на календарний місяць:

 - для першої групи платників єдиного податку - 10 відсотків розміру         прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року згідно з додатком 1;

       - для другої групи платників єдиного податку - 15 відсотків  розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року згідно з додатком 2.

2. Затвердити   Положення   про   встановлення  ставок єдиного  податку на території     Полицької сільської   територіальної     громади,   додається.

3. Оприлюднити рішення  та на офіційному веб-сайті Полицької сільської ради.

4. Дане рішення набирає чинності з 01 січня 2023 року та діє на бюджетний період 2023 року. У разі якщо до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування місцевих податків сільська рада не прийме рішення про встановлення місцевих податків, такі податки справляються із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування таких місцевих податків.

5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію Полицької сільської  ради  з питань фінансів, бюджету, планування  соціально – економічного та культурного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва ( Сергійчук О.).

Сільський голова                                                           Микола ОЗЕРУГА

 

                                                                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                                  Рішенням    сільської ради

                                                                                                від  22 червня 2022 року № 609

       

                                             Положення

    про встановлення ставок єдиного податку на території Полицької                              сільської   територіальної   громади  

 

                                                1. Загальні положення

      1.1.Положення про встановлення ставок єдиного податку на території Полицької територіальної громади розроблено на підставі Податкового кодексу України (розділ XIV) та Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

                                   2.Платниками податку є:

      2.1. Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:

          1) перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

           2) друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

       не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

       обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

       Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб-підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи-підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

       2.2. Не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи-підприємці, які підпадають під дію статті 291.5 Податкового Кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із внесеними змінами та доповненнями.

             

                        3.Об’єкт  оподаткування/база  оподаткування

       3.1.Об’єктом оподаткування єдиним податком для платників першої групи є розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року, другої групи – розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

       3.2. База оподаткування визначена статтею 292 Податкового Кодексу України.

                                                4.Ставки податку

        4.1. Ставки податку встановлюються відповідно до пунктів 293.1 та 293.2 статті 293 Податкового Кодексу України для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць.

       4.2. Для першої групи платників єдиного податку встановити 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму (заокруглено до гривні).

       4.3. Для другої групи платників єдиного податку встановити 15 відсотків розміру мінімальної заробітної плати (заокруглено до гривні).

       У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.

       У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений статтею 293 Податкового Кодексу України для відповідної групи таких платників єдиного податку.

                                              5. Податковий період

       5.1. Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої та другої групи є календарний рік.

      5.2. Податковий (звітний) період, порядок визначення початку податкового періоду, встановлено у відповідності до статті 294 Податкового кодексу України.

 

                               6. Строк та порядок сплати податку

       6.1. Строк та порядок сплати податку визначено пунктами 295.1, 295.4, 295.6, 295.7 статті 295 Податкового Кодексу України.

 

                                     7. Порядок обчислення податку

        7.1.Порядок обчислення податку визначено пунктом 295.2 статті 295 Податкового кодексу України.

 

      8. Строк та порядок подання звітності про обчислення та сплату податку

       8.1.Строк та порядок подання звітності про обчислення та сплату податку визначено пунктами 296.1, 296.2, 296.5 статті 296 Податкового кодексу України.                                   

                           

                                       9. Прикінцеві  положення

       9.1.Норми, які невизначені цим Положенням регулюються відповідно до вимог Податкового Кодексу України та чинного законодавства України.

 

                                                       10. Контроль

        10.1. Контроль за правильністю нарахування, повнотою та своєчасністю сплати єдиного податку здійснюють територіальні органи ГУ ДПС у Рівненській області.

 

 

 

 

Секретар сільської  ради                                                     Галина РУБЕЦЬ

https://rada.info/upload/users_files/04388320/afae48e0cf31a58c3679bc8acba2659a.docx


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь