Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

Перша допомога при укусі комах

Дата: 05.02.2022 16:09
Кількість переглядів: 304

 Перш за все треба застосувати заходи, які перешкоджають потраплянню отрути до організму і її розповсю­дженню. Із всіх комах жало залишають тільки бджоли, оскільки їх жалючий апарат має зазублення. Тому, знайшовши жало, обе­режно треба видалити разом з отруйним мішечком.

Для послаблення місцевої токсичної реакції одразу після уку­су комахою треба прикласти до цього місця шматочок цукру, що сприяє витягуванню отрути з ранки.

При загальній токсичній реакції для того, щоб уповільнити всмоктування отрути, на місце набряку слід покласти лід, грілку с холодною водою або рушник, змочений у холодній воді. Постраждалому рекомендується якомога більше пити — води, чаю. Не можна використовувати для місцевого охолодження сиру зе­млю, глину — це може призвести до зараження правцем або за­раження крові. Алкоголь категорично протипоказаний, так як він сприяє збільшенню проникності судин, що призводить до поси­лення набряку.

При тяжкій загальній реакції постраждалого треба швидко до­ставити до лікаря.

Той, у кого хоча би один раз виникала алергічна реакція на укус бджоли, оси, шершня або джмеля, повинен обов'язково зве­рнутися до алерголога. Таким людям в літний період треба зав­жди мати при собі виданий алергологом так званий паспорт хво­рого алергічними захворюваннями. В ньому вказується прізвище, ім'я, по батькові власника, його вік, домашня адреса, телефон, ді­агноз, телефон алергологічного кабінету, де спостерігається хво­рий, і ті невідкладні заходи, які треба застосовувати у випадку укусу комахами.

Особливо термінові заходи необхідні у випадку розвитку ана­філактичного шоку. Постраждалого слід вкрити, обкласти гріл­ками з теплою водою, дати 1—2 таблетки димедролу, 20— 25 крапель кордіаміну.

У тяжких випадках, коли у постраждалого зупинилось серце, припинилось дихання, треба розпочинати серцево-легеневу реа­німацію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь