Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

На вулиці мінус 10 градусів морозу!

Дата: 12.01.2022 17:10
Кількість переглядів: 183

     Такі погодні умови небезпечні високим ризиком переохолодження та обморожень. Особливо небезпечний холод для ослаблих, перевтомлених, голодних, хворих, погано одягнених людей, а також тих, хто перебуває у стані алкогольного сп’яніння.

Аби уникнути негативного впливу низьких температур, необхідно пам’ятати та дотримуватись основних правил поведінки під час сильних морозів.

Не вживайте алкоголь – алкогольне сп’яніння сприяє швидкій втраті тепла, викликаючи в той самий час його ілюзію. До того ж в стані сп’яніння людина нездатна своєчасно помітити перші ознаки обмороження та вжити відповідних заходів.

З великою відповідальністю віднесіться до підбору одягу та взуття – вони ні в якому разі не повинні бути тісними. Просторий одяг сприяє нормальній циркуляції крові. При цьому замість однієї товстої речі краще одягти кілька тонких, бажано з натуральної тканини (багатошаровість в одязі дозволяє зберегти тепло та тим самим рятує від холоду). Не виходьте на мороз без шапки, рукавиць (при сильних морозах вони набагато краще зберігають тепло ніж пальчатки) та шарфу. Тісне взуття та відсутність теплих устілок можуть бути причиною обмороження, саме тому взуття повинно бути вільним та утепленим.

Перед виходом з дому обов’язково поїжте – організму потрібна енергія. В іншому випадку організм не зможе чинити опір холоду, результатом чого може бути швидке переохолодження. Не буде зайвим взяти з собою термос з гарячим чаєм або кофе.

Під час перебування на вулиці в морозну погоду приділяйте особливу увагу відкритим частинам тіла – щокам, носу, кінчикам вух: зміна їхнього кольору свідчить про початок обмороження. Необхідно якнайшвидше потрапити до теплого приміщення – магазину, кафе або навіть під’їзду житлового будинку. При сильному морозі рекомендується щопівгодини заходити до теплого приміщення аби зігрітися.

Вкривайтеся від вітру, бо він прискорює та посилює ступінь обмороження.

Не слід носити на морозі металеві, у тому числі золоті та срібляні прикраси (кільця, браслети, сережки) – вони перешкоджають нормальній циркуляції крові та можуть призвести до обмороження.

При перших ознаках обмороження (печіння, поколювання, почервоніння, біль, порушення чутливості та збліднення шкіри) негайно звертайтесь за медичною допомогою.

При зігріванні людини, яка замерзла, КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

– вживання алкогольних напоїв, бо алкоголь сприяє швидкому розширенню судин, втраті тепла та, відповідно, швидкому замерзанню;

– розтирання частин тіла, що побіліли, жорсткою тканиною або снігом – можливе травмування шкіри та занесення інфекції;

– зігрівати кінцівки гарячою водою або класти їх на гарячу батарею (піч тощо).

Дотримуйтесь цих запобіжних заходів та будьте уважними до оточуючих. Не проходьте байдуже повз людини, яка лежить на землі або лавочці – кожна втрачена хвилина при низьких температурах повітря може коштувати їй життя.

Не допускайте тривалого перебування дітей на вулиці, особливо без руху, постійно контролюйте як вони одягнені та як себе почувають.

Утримуйтесь від тривалих піших прогулянок, почекайте більш теплої погоди для здійснення походів на великі відстані.

Пам’ятайте: краще попередити переохолодження та обмороження, ніж потім страждати від їхніх наслідків!

Вараське районне управління ГУ ДСНС України у Рівненській області

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та текст «служба порятунку рвненщини ? профлактика переохолодження ?? обмороження HE вживайте алкогольних HANOiB алкогольне п'янння сприяе високй TAT тепла; палтть HA мороз1 палння зменшуе периферйну циркуляцию KPOBI робить кінlвки бльшш уразливими до холоду; ность просторий одяг це сприяе нормальнй циркуляци KPOBI. одягайтеся так, щоб MIж шарами одягу залишався прошарок повтря, який утримуе тепло; виходьте HA мороз 5E3 рукавичок TA шарфу. найкращий BAPIAHT- рукавички водовдштовхуючо! тканини, яKA не пропускае повтря, хутром всередин.»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь