Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

Пожежна безпека житла – не марнування часу !

Дата: 08.11.2021 20:00
Кількість переглядів: 275

      Тільки той, хто залишився без даху над головою, втратив нажите роками майно, відчув біль втрати, бідність і невпевненість у завтрашньому дні, може усвідомити, що пожежна безпека житла – не марнування часу. Кожен член сім’ї може почуватися безпечно тільки тоді, коли добре знатиме основи пожежної безпеки і правила поведінки під час пожежі. А втім, ймовірність пожежі в оселі можна знизити майже до нуля.

      Для цього передусім перевірте, чи безпечний ваш будинок, або квартира. Можливо, доведеться змінити деякі звички. Тому варто звернути увагу на деякі застереження. В Україні щороку майже 70% загиблих на пожежах попрощалися з життям через необережне поводження з вогнем. На пожежах, спричинених курінням, щорічно гинуть до 2500 людей. Найнебезпечніше курити в кріслі, на дивані, в ліжку перед сном, особливо в стані сп’яніння. Залишені цигарки, що тліють, - прямий шлях до пожежі. Перед тим, як викинути недопалок у відро для сміття, або звільнити попільничку, потрібно залити їх водою.

      Сірники та запальнички – не іграшки! Не зберігайте їх на видному місці. Виховуйте у дітей обережність у поводженні з вогнем! Не залишайте без нагляду кухонні плити, тостери, печі НВЧ під час приготування їжі!

     Не користуйтеся несправними електричними приладами з пошкодженими електропроводами, з поганими контактними з’єднаннями, без запобіжників у електричних мережах! Не залишайте без нагляду електронагрівальні та інші побутові прилади!

     Щорічно перевіряйте протипожежний стан будинку, квартири. Своєчасно звільняйте оселю від горючих речовин та матеріалів. Не захаращуйте балкони, лоджії, комори, сараї, горища, гаражі тощо. Облаштуйте помешкання автономними пожежними сповіщувачами.

     А що ж робити у разі пожежі? Чи всі члени родини знають порядок дій під час займання? Над відповідями на такі запитання важливо замислитись заздалегідь, бо у разі лиха на це не буде часу. Зазвичай за хвилину квартиру, або будинок заповнює густий отруйний дим. Щойно стало відомо, що в квартирі (будинку) пожежа, належить діяти швидко і головне – спокійно, без паніки. Насамперед слід повідомити про неї всім членам родини. Не витрачайте час на пошуки причини займання, цінних речей (фотографії, документи, ювелірні прикраси тощо) або домашніх тварин. Перед тим, як відчинити двері на шляху евакуації, або в іншу кімнату, варто перевірити температуру їх тильним боком руки. Якщо вони теплі, не відчиняйте, можливо, там пожежа. Якщо у приміщенні багато диму, погана видимість, потрібно опуститися на коліна на підлогу там, де повітря чистіше, і повзти до виходу.

     Коли неможливо вийти із приміщення, слід подбати, щоб дим не потрапляв через щілини у дверях. Потім відчинити вікно і голосно кликати на допомогу. Якщо загорівся одяг, слід зупинитися, лягти на підлогу, або землю і, перекочуючись, загасити полум’я.

      Після того, коли покинули квартиру (будинок), скористайтесь мобільним телефоном, телефоном сусіда тощо для виклику пожежно-рятувальної служби. Говорити потрібно повільно й чітко. Назвіть адресу, уточніть, що саме горить. Можливо, хтось залишився в будинку. Якщо пожежа тільки-но розпочалася, можна скористатися одним із первинних засобів пожежогасіння, приміром, вогнегасником, покривалом, тощо. Але при цьому в жодному разі не ризикувати щоб не отримати опіки, або отруєння димом.

      Ще кілька корисних порад. Для дітей занотуйте у записній книжці номер телефону пожежно-рятувальної служби (пожежної охорони), а також свою домашню адресу. Вони зможуть скористатися записником, коли забудуть, як викликати пожежників, особливо в стресовій ситуації.

      Варто навчитися користуватися вогнегасниками й іншими первинними засобами пожежогасіння й дотримувати правил пожежної безпеки.

     Будьте обережні з вогнем!

     У разі пожежі негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером «101».

     Начальник відділу ОППЗ та ЦЗ Вараського районного управління ГУ ДСНС України у Рівненській області Андрій МУРАВИНЕЦЬ

На зображенні може бути: текст

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь