Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

Любителям «тихого полювання» на замітку !!!

Дата: 08.08.2021 14:48
Кількість переглядів: 330

              Щороку з настанням «грибного сезону» в країні починають фіксуватися випадки отруєння грибами. Нажаль, пересічні громадяни не завжди обережні, збираючи гриби та готуючи з них різноманітні страви. Тому й потрапляють до сумної статистики постраждалих.

Тому, закликаємо любителів «тихого полювання» при збиранні грибів суворо дотримуватися основних правил, щоб уникнути помилок, які можуть призвести до отруєння.

1. Збирайте лише ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.

2. Гриби в яких ви сумніваєтеся ніколи не вживайте в їжу, навіть якщо вони дуже схожі на їстівні.

3. Ніколи не збирайте й не вживайте грибів перезрілих, червивих та зіпсованих.

4. Не споживайте сирих грибів.

5. Ніколи не збирайте й не їжте тих грибів, які біля основи ніжки мають клубне подібне потовщення з піхвою (як у червоного мухомора).

6. Коли збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з усією ніжкою, щоб не проминути важливу ознаку, вказану в попередньому правилі.

7. При збиранні печериць звертайте увагу на колір пластинок. Ніколи не споживайте «печериць», які мають білі пластинки. У справжніх печериць пластинки швидко темнішають, а в смертельно отруйної поганки блідої, за зовнішнім виглядом схожої на печерицю, пластинки завжди білі.

8. Усі хрящі-молочники та сироїжки перед солінням треба відварити, або вимочити, щоб вилучити з них гіркі речовини, які шкідливо діють на шлунок.

9. Зморшки перед готуванням з них страв слід прокип’ятити 10 — 15 хвилин, а відвар вилити.

10. Гриби треба використовувати відразу ж після збирання, а при кімнатній температурі їх не можна довго зберігати сирими, бо вони швидко псуються.

Перша допомога при отруєнні грибами

У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: біль всередині, розлад шлунку, нудота, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць: одна стає вужча, друга - ширша. Буває, що іноді у хворого з’являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м’язів, найчастіше обличчя і пальців рук.

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Насамперед треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба як найшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді визвати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів.

Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока. Але поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.

Слід завжди пам’ятати, що тільки вміння розпізнавати їстівні гриби і правильне їх приготування вбереже вас від отруєння.

 

Начальник ВОППЗ та ЦЗ Вараського РУ ГУ ДСНС України у Рівненській області

А.МУРАВИНЕЦЬ

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора