Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

ПОНЯТТЯ СІМ'Ї ЗА СІМЕЙНИМ КОДЕКСОМ УКРАЇНИ

Дата: 26.07.2021 14:21
Кількість переглядів: 3526

Сім’я – Це найдорожче, що у нас є в цьому житті. Це набагато більше , ніж просто частина суспільства або коло близьких родичів, що проживають разом. Сім’я бере свій початок з того щасливого моменту, коли двоє людей погоджуються жити разом. Народження сім’ї справжнє диво.

Відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України, сім’я є первинним та основним осередком суспільства . Сім’ю складають особи , які спільно проживають , пов’язані спільним побутом та , мають взаємні права та обов’язки. Подружжя вважається сім’єю і тоді коли дружина і чоловік у зв’язку з навчанням , роботою лікуванням , необхідністю догляду за батьками ,  дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сімї  своїх батьків і тоді , коли спільно з ними не проживає. Сім’я створюється на підставі шлюбу , кровного споріднення , усиновлення , а також на інших підставах , не заборонених законом і таких , що не суперечать моральним засадам суспільства .

Особа, яка досягла шлюбного віку , має право на створення сім’ї . Відповідно до вимог статті 22 Сімейного кодексу України  шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу. У випадках, передбачених частиною другою статті 23 Сімейного  кодексу, сім'ю може створити особа, яка не досягла шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Сім’єю вважається жінка, яка проживає з дитиною, народженою не у шлюбі. Закон не може  встановлювати мінімального вікового бар’єру для народження дитини, а отже, для започаткування сім’ї у зв’язку з цією подією. Якщо особа, яка народила дитину(наприклад у 14 років), є членом однієї сім’ї разом із своїми батьками, то «дитина дитини» автоматично включається до її складу.

Держава Україна  охороняє сім’ю, дитинство, материнство, батьківство, створює умови для зміцнення сім’ї забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини. Ніхто не може зазнавати втручання в його сімейне життя, крім випадків, встановлених Конституцією України.

Виконання сімейних обов’язків. Сімейні права є такими, що тісно пов’язані з  особою , а тому не можуть бути перекладені на іншу особу . Якщо особа визнана недієздатною , її сімейний обов’язок особистого немайнового характеру припиняється у зв’язку з неможливістю його виконання. Майновий обов’язок недієздатної особи особи за її рахунок виконує опікун. Якщо в результаті психічного розладу, тяжкої хвороби або іншої поважної причини особа не може виконувати сімейний обов’язок вона не вважається такою, що ухиляється від його виконання

Кожен учасник сімейних відносин, який досяг чотирнадцяти років, має право на безпосереднє звернення до суду за захистом свого права або інтересу. Суд застосовує способи захисту, які встановлені законом або договором сторін.

Маючи сім’ю, людина може бути впевнена, що у неї є те місце, де їй добре, є ті люди , які завжди люблять і чекають . У сім’ї ми отримуємо найважливіше і необхідне кожній людині на світі  - ласку та ніжність, розуміння і захист, підтримку і мудру пораду. Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь