Полицька громада

Рівненська область, Вараський район

ЯК АНОМАЛЬНА СПЕКА ВПЛИВАЄ НА ЗДОРОВ'Я

Дата: 15.07.2021 12:41
Кількість переглядів: 1557

Одночасно з приходом довгоочікуваного літа ми отримали не тільки можливість проводити час із друзями або всією родиною на свіжому повітрі, насолоджуючись навуколишньою зеленню, але і ризики, що пов’язані із перебуванням на сонці та високою температурою довкілля.

Через стрімкі зміни клімату негативний вплив спеки на людину посилюється, і ця тенденція тільки набиратиме обертів. У глобальному масштабі спостерігається збільшення частоти, тривалості й інтенсивності періодів аномального підвищення температури повітря.

Разом з тим щорічно зростає кількість постраждалих, тому ми вирішили розповісти про шкоду, яку екстремальна спека завдає людському організму, про симптоми теплового удару і те, як вберегтися від небезпеки.

Американські експерти вже давно стверджують, що спалахи аномальної спеки необхідно визнати стихійним лихом – у той час як в Україні кількість постраждалих навіть не фіксується у статистиці, попри те, що кожне наступне літо стає спекотнішим за минуле. При цьому, згідно з даними Національної кампанії Ready, спека саме у великих містах стає причиною найбільшої кількості смертей серед будь-яких інших, пов'язаних з погодою, катастроф.

Навіть невеликі відхилення від середніх сезонних температур, які різняться залежно від регіону, пов'язані з ростом захворюваності та смертності. Крім того, небезпека може мати відтермінований ефект – тривалий період аномальної спеки посилює проблеми зі здоров'ям у людей з хронічними захворюваннями (серцево-судинні, респіраторні та цереброваскулярні захворювання, а також захворювання, пов'язані з цукровим діабетом).

І це лише початок довгого списку. Експерти дійшли висновку, що глобальні зміни клімату негативно впливають на психіку, внаслідок чого збільшується кількість самогубств і сезонних депресій. Аномально високі температури впливають на поведінку людей (ви, напевно, помічали, як люди стають більш дратівливими під час спеки), на швидкість передачі захворювань (що небезпечно в період пандемії коронавірусу), роботу служб охорони здоров'я, якість повітря та навіть на стан важливої соціальної інфраструктури: від якості доріг – до водопостачання.

Як організм реагує на спеку

В умовах сильної спеки ваше тіло працює на межі можливостей, аби підтримувати нормальну температуру. Швидке збільшення тепла негативно впливає на здатність організму до терморегуляції та може привести до цілої низки захворювань: теплових спазмів, теплового виснаження, теплового удару та гіпертермії.

Два фактори відіграють важливу роль у тому, як ми відчуваємо спеку – вологість та показник, до якого температура опускається увечері. Процес терморегуляції організму працює шляхом потовиділення, але при високій вологості повітря піт не висихає на шкірі, що відображається на об'єктивному сприйнятті самопочуття. А якщо до ночі спека не спадає, то організм не отримує необхідного перепочинку, щоб охолонути та накопичити сил до наступного жаркого дня.

Одна з найпоширеніших реакцій нашого організму на спеку – теплове виснаження. Його симптоми: головний біль, запаморочення, переднепритомний стан. Зазвичай, щоб впоратися з тепловим виснаженням, достатньо добре відпочити в прохолодному приміщенні та поповнити запас рідини.

Системи, які дозволяють людині адаптуватися до високих температур, стають перевантаженими. Коли організм довго зазнає впливу спеки, перше, що "вимикається" – це здатність пітніти. Щойно це стається, людина може перейти від теплового виснаження до теплового удару.

Тепловий удар більш серйозний та вимагає медичної допомоги – він часто супроводжується сухістю шкіри, спазмами м'язів, температурою тіла вище 39°C, розгубленістю, а іноді й втратою свідомості. Оскільки температура тіла підвищується надзвичайно швидко, це впливає на центральну нервову систему та систему кровообігу.

Для людей, які дійсно не звикли до спеки, існує ризик теплового набряку. Щоб уникнути перегріву, тіло розширює кровоносні судини, внаслідок чого кров може накопичитись у щиколотках. Навіть пітливість іноді може відбуватись не так, як має бути. Якщо ви помітили крихітні червоні плями на шкірі з відчуттям поколювання – це тепловий висип, що є ознакою забитих потових пор.

Як уберегтися від негативного впливу аномальної спеки

  • Підтримуйте вдома температуру повітря близько 32°C вдень – і 24°C вночі. Це особливо важливо, якщо в будинку є діти, люди старше 60 років або особи з хронічними захворюваннями;
  • Провітрюйте приміщення вночі. Якщо відчинити вікно у спеку, то в приміщення потрапить тепле повітря. Увечері температура знижується – скористайтеся цим, щоби накопичити нічної прохолоди на першу половину наступного дня. З настанням вечора відчиніть вікна, і нехай протяг трохи погуляє по кімнатах. Тільки обов'язково закрийте все до сходу сонця, поки температура знов не почала підніматися;
  • Постарайтеся знизити теплове навантаження всередині квартири або будинку. Вдень зачиняйте вікна та віконниці (якщо є), особливо якщо вони виходять на сонячну сторону. Вимкніть штучне освітлення та всі електричні прилади, без яких можете обійтися. Повісьте віконниці, штори, навіси або жалюзі на вікна, в які вранці й удень світить сонце.

Ми бажаємо Вам яскравого, насиченого, повного приємних емоцій літа.

Обов’язково проводьте час з дітьми на свіжому повітрі, граючи в активні ігри.

Але, в той же час, захистіть себе і рідних від негативних наслідків спеки.

Будьте здорові!Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь